środa, 30 marca 2016

Przepis na - makowca zawijango

Hej!
 W dzisiejszym poście chciałaby Wam przedstawić przepis na przepysznego makowca, którego pokochał nie jeden członek rodziny.
* Z przepisu wychodzą dwa makowce.


Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 130g masła
- 200g cukru (nie cała szklanka)
- 50g drożdży

- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (można też dodać cały cukier wanilinowy)

Dodatkowo:
- masa makowa
- cukier puder
- kandyzowana skórka z cytryny
- sok z cytryny
- ewentualnie woda


Przygotowanie:

  • Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
  • Przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli.
  • Do osobnej miski dodajemy żółtka, cukier waniliowy i zwykły. Następnie wlewamy mleko i drożdże. 
  • Powstałą masę lekko podgrzewamy, cały czas mieszając.
  • W tym czasie możemy roztopić masło.
  • Gdy masa będzie lekko podgrzana dodajemy ją do mąki.





  • Ciasto mocno wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, a ciasto będzie miało jednolitą strukturę, dodajemy masło i ponownie wyrabiamy.
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. ( nie dłużej niż na 1h)
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy (dobrze jest to robić na papierze do pieczenia podsypanym mąką)


  • Na ciasto wykładamy masę makową.



  • Zawijamy ciasto najlepiej przy użyciu papieru do pieczenia. Zaklejamy rogi.





  • Roladę zawijamy w papier do pieczenia (możemy zrobić zakładkę żeby ciasto trochę bardziej urosło)





  • Pieczemy w 175* przez 60 min.
  • Do miseczki wsypujemy cukier puder i sok z cytryny aby lukier był płynny, ale nie za bardzo (jeśli nie lubicie bardzo kwaskowego smaku dodajcie więcej wody i mniej cytryny.
  • Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką z pomarańczy.





Smacznego!


Robiliście już ten albo inny przepis? Pochwalcie się w komentarzach!

3 komentarze:

  1. mniam, mniam ;)
    ale mi smak zrobiłaś. ;)
    www.nacpana-ksiazkami.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  2. CZEŚĆ! Nominowałam Cię do LBA :) na moim blogu znajdziesz pytania :) Daj znać, jak już odpowiesz na pytania... z chęcią je przeczytam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, muszę to kiedyś przygotować! Jak na razie jestem totalną lamą kulinarną xD
    Nominowałam cię do LBA (http://papierowa-dolina.blogspot.com/2016/08/liebster-blog-award-1.html), zapraszam do odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania :D

    OdpowiedzUsuń